in

INDIAN POLITY PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITION TESTS General knowledge

1. Consider the following tasks:
1. Supervision, management and implementation of free and fair elections
2. Preparing the electoral roll for all elections to parliament, state legislation and the office of president and vice president.
3. Recognition of political parties and allocation of election symbols to political parties and individuals who take part in the election
4. Announcement of the final judgment on election disputes.
Which of the above functions does the Indian Election Commission have?
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 4

2. The “instructional instrument” contained in the Government of India Act of 1935 was incorporated into the Indian constitution in 1950 as:
a) Fundamental rights
b) Principles of State Policy
c) Extent of executive power of the state
d) Management of the Indian government

3. What are the particular advantages of a religious sect / community in India if it is given the status of a national minority?
1. It can set up and manage exclusive educational institutions.
2. The Indian President automatically appoints a community representative to LokSabha.
3. It can take advantage of the Prime Minister’s 15-point program.
Which of the above statements is / are correct?
a) Only 1
b) Only 2 and 3
c) only 1 and 3
d) 1, 2 and 3

4. Many people with disabilities live in India. What are the legal benefits?
1. Free school education up to the age of 18 in state-run schools.
2. Preferential allocation of land for business creation.
3. Ramps in public buildings.
Which of the above statements is / are correct?
a) Only 1
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3

5. Consider the following statements: In India a Metropolitan Planning Committee:
1. Is constituted according to the provisions of the Constitution of India.
2. Prepares the draft development plans for the metropolitan area.
3. Has sole responsibility for implementing government-funded programs in the metropolitan area.
Which of the above statements is / are correct?
a) 1 and 2
b) only 2
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3

6. What role / power does Gram Sabha play in the areas covered by the 1996 Panchayat Act (expansion of the proposed areas)?
1. Gram Sabha has the power to prevent land alienation in the proposed areas.
2. GramSabha has smaller forest products.
3. Gram Sabha’s recommendation is required to issue a prospection license or a mining lease for minerals in the proposed areas.
Which of the above statements is / are correct?
a) Only 1
b) Only 1 and 2
c) 2 and 3
d) 1, 2 and 3

7. Which of the following are the main features of the Government of India Act of 1919?
1. Introduction of the diarchy to the provincial executive government.
2. Introduction of separate local constituencies for Muslims.
3. Transfer of legislative powers from the center to the provinces.
Choose the correct answer using the following codes:
a) Only 1
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3

8. Which of the following provisions of the Constitution of India affect education?
1. Principles of State Policy.
2. Rural and urban authorities.
3. Fifth schedule.
4. Sixth schedule.
5. Seventh schedule.
Choose the correct answer using the following codes:
a) 1 and 2
b) 3, 4 and 5
c) 1, 2 and 5
d) 1, 2, 3, 4 and 5

9. Note the following statements regarding the demarcation commission:
1. The orders of the demarcation commission cannot be challenged before a court.
2. When the orders are submitted to the Lok Sabha Delimitation Commission or the State Legislative Assembly, they cannot change the orders.
Which of the above statements is / are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

10. Note the following statements:
1. The constitution of India does not define backward classes.
2. The provision of quotas for socially, economically and pedagogically backward classes is mentioned in the DPSP outside of Part IV of the Constitution.
Which of them is / are true?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

11. Bank note is defined under:
a) Article 109
b) Article 111
c) Article 199
d. None of the above

12. Do you choose the correct statement regarding the constituent assembly?
1. The constituent assembly was a sovereign body.
2. In addition to the constitutional body, the constituent assembly was a legislative body.
Choose the right code:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

13. Consider the following Indian religious communities:
1. Sikhs
2. Buddhists
3. Jains
4. Parsis
Which of the above states has been granted minority status by the Indian government?
a) 1 and 4
b) 1, 2 and 4
c) 2, 3 and 4
d) 1, 2, 3 and 4

14. Freedom of trade, trade and traffic are either implicit or explicit at:
1. Article 19
2. Article 301
a) 1, 2
b) Only 1
c) Only 2
d) None

15. Who can enact a law that provides or approves preference or discrimination if such a law declares it necessary?
for the purpose of coping with a situation resulting from the shortage of goods in part of the Indian territory
a) Parliament
b) State legislature
c) Both
d) none

16. Who can impose restrictions on goods imported from other countries or the territories of the Union that are subject to similar goods manufactured or manufactured in that country, but not?
Distinction between goods imported and thus manufactured or manufactured; and impose such reasonable restrictions on freedom of trade, trade or traffic with or within that freedom
State how this may be necessary in the public interest:
a) Parliament
b) State legislature
c) Both
d) Neither nor

17. Who can form an intergovernmental trade commission?
a president
b) Parliament
c) Supreme Court
d) Parliament at the request of two or more states

18. Which of the following are considered constitutional amendments under Article 368?
1. Reorganization of states
2. Language provisions
3. Members’ salaries
a) 1, 2, 3
b) 1, 2
c) Only 3
d) None

19. Which of the following provisions in the constitutional amendment must also be required?
be ratified by the legislature of no less than half of the states by means of a corresponding decision
passed by these legislators before the bill, which provides for such an amendment, is submitted to the President for approval
1. Articles 54 and 55
2. Article 73
3. Article 162
4. Article 241
a) 1, 2, 3, 4
b) 1, 2, 3
c) 2, 3
d) 1, 4

20. Which of the following changes also requires the participation of the states?
1. Reorganization of the states
2. Seventh schedule
3. Representation of the states in parliament
a) 1, 2, 3
b) 2, 3
c) Only 3
d) None

REPLY:
1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-a, 6-d, 7-c, 8-c, 9-c, 10-a,
11-c, 12-c, 13-d, 14-a, 15-a, 16-b, 17-b, 18-a, 19-a, 20-b

Note: We are not the author of this content. For the Authentic and complete version,
Check its Original Source

CURRENT GENERAL KNOWLEDGE TODAY: LED street lighting project General knowledge

How to advertise Vape Shop online and double your sales – Top Digital Marketing Agency : MARKETING